Питання-Відповіді

чиста природа карпат, де видобувається вода

Чи правда, що чим глибша свердловина, тим чистіша вода з неї?

Не обов’язково. Все залежить від конкретного водоносного горизонту та екологічної чистоти регіону, де розміщена свердловина. Ґрунтові шари над підземним джерелом справді слугують щитом, що захищає від проникнення зворотних вод. Водночас багаторічні викиди промислових відходів та сільськогосподарських отрутохімікатів уже проникли в грунт на значну глибину. Тому навіть кількасот метрові свердловини не гарантують чистоти води.

Чи може будь-яка бутильована вода називатися природною?

Ні. Чистих природних джерел дуже мало. Тому люди винайшли різноманітні засоби очищення води. Спочатку воду викачують або з артезіанської свердловини, а частіше – з водогону, а потім піддають глибокому очищенню. Використовувані для цього технології очищують воду від хімічних забруднень, але при цьому руйнують її фізичну структуру. У результаті виходить елементарний розчин солей у дистиляті. Штучна, або підготовлена вода жодного стосунку до природних мінеральних вод не має. Однією з небагатьох вод, що бутилюється в природному стані, є Моршинська.

Якщо вода газована, чи означає це, що вона мінеральна?

Ні, це абсолютно різні поняття. Газація води (бульбашки) лише означає наявність у ній вуглекислого газу, а мінералізація визначає склад мінеральних солей. Натуральна мінеральна вода може бути і газованою, і ні. Так само газованою може бути як природна мінеральна вода, так і звичайна – з крана, якщо в неї додати вуглекислий газ.

Чи правда, що бутильована вода нічим не відрізняється від фільтрованої?

Ні. По-перше, бутильована вода може бути як природною (первинно чистою і такою, що повністю зберігає свою структуру), так і підготовленою. Підприємства, які розливають підготовлену воду, на підставі складних досліджень первинної води підбирають спеціальний комплекс фільтрів, що забезпечують ефективне очищення води з конкретної свердловини. Побутові фільтри універсальні, а тому не завжди ефективні. Вибрати необхідний у конкретному випадку комплекс водопідготовки можуть лише фахівці після проведення всебічних досліджень. Крім того, система водопідготовки (фільтри) потребує регулярного технічного обслуговування та заміни витратних матеріалів. Інакше такий фільтр сам перетворюється на джерело зараження води.

Чи справді вода в ПЕТ-пляшках гірша, ніж у скляних?

Аж ніяк. Більше того, сучасна ПЕТ-тара на відміну від скла не підлягає вилуджуванню і зрозуміло, не впливає на якість води. Тут має значення естетичний фактор. Наприклад, у європейських ресторанах заведено ставити на стіл лише скляні пляшки, хоча споживачі вдома чи на вулиці з успіхом користуються водами тих самих марок у ПЕТ-пляшках.

Чим природна мінеральна вода відрізняється від інших вод?

Природна мінеральна вода є найбільш цінною. Вона поєднує складний комплекс мінералів, макро- і мікроелементів, які мають сприятливий вплив на людський організм. Навіть в екологічно чистих районах, джерела з яких можна бутилювати природну воду, придатну для повсякденного вживання - рідкість.

Природна мінеральна вода має такі обов’язкові характеристики:

  • добувається лише із природних джерел, підземних родовищ;
  • не зазнає жодної технологічної обробки;
  • має постійний хімічний склад і сталу температуру при надходженні із джерела;
  • розливається поблизу місця видобутку.

Саме такою водою є Моршинська.

Чи правда, що мінеральну воду не можна пити щодня?

Усе залежить від кількості мінеральних солей у цій воді. Дійсно, дуже насичені мінералами води потрібні далеко не всім і не постійно. Єдина вода, яку можна пити щодня, щоб не зашкодити здоров’ю - столова, бажано природна. Загалом, за кількістю розчинених мінеральних солей, води поділяють на столові, лікувально-столові та лікувальні.

  • Столові (із вмістом солей до 1 г/дм3) мають низькій рівень мінералізації, їх можна вживати без обмежень. Саме такою є Моршинська.
  • Лікувально-столові (110 г/дм3) через високий рівень мінералізації мають відчутний присмак і застосовуються як лікувальний та профілактичний засіб за призначенням лікаря.
  • Лікувальні (1035 г/дм3) використовують тільки під наглядом лікаря.

Що таке «штучна вода»?

Сучасні технології можуть перетворити найбруднішу рідину на придатну для людини питну воду. Для цього її очищують на молекулярному рівні, використовують певні хімічні реагенти або ж ультрафіолетове випромінювання, які руйнують фізичну структуру води.
У воді з багатьох артезіанських свердловин є надлишок мінеральних солей. Якщо після очистки воді бракує деяких мінералів, її збагачують, штучно розчиняючи необхідні хімічні елементи. В результаті таких технологічних процесів навіть найгірша вода може перетворитися у безпечну, з необхідним набором хімічних речовин у відповідній кількості. Штучні води можуть вироблятися будь-де – поблизу мегаполісів, навіть у промислових зонах. Це й не дивно, адже підготовлені води можуть походити із будь-якого типу водних ресурсів – як підземних, так і поверхневих; зазнавати будь-яких зовнішніх змін, як-то демінералізація або штучна мінералізація, зворотній осмос, хімічна очистка, ультрафіолетове опромінення, тощо.

Також в данному розділі:

Виробництво

Вода з Моршинського родовища потрапляє в пляшку за 7 хвилин, зустрічаючи на своєму шляху лише механічні фільтри.

Дізнатись більше

Джерело

Вода із Моршинського джерела виходить на поверхню самоплином. Далі вона потрапляє у спеціальні водозбірні споруди.

Дізнатись більше

Походження

Територія безпосередньо біля джерел є закритою зоною санітарного контролю, де немає жодних поселень і сторонніх людей.

Дізнатись більше